dimarts, 8 de desembre del 2009

COP 15: Jornada inaugural

Aquest 7 de desembre ha començat oficialment la cimera mediambiental més esperada dels últims anys: la COP 15. "Un acord fort i ambiciós". Aquest és l´objectiu bàsic de les reunions de la cimera, envoltada d'una gran expectació mediàtica. El primer ministre danès, Rasmussen, ha estat l´encarregat d´iniciar les xerrades. L´acord haurà d´arribar del consens "just" entre 192 països.

Cimera excepcional
Nivells màxims d´assistència no només entre els milers de periodistes acreditats, sinó també entre els representants polítics. Ja hi ha 110 caps d´estat i de govern que han confirmat la presència a la recta final de la conferència. Tot plegat ens situa en una conferència "sense precedents".

Objectius
Una de les preocupacions principals és la d´aconseguir una retallada de les emissions de gasos contaminants a l´atomosfera, concretament d´entre un 25 a un 40% a partir del 2012. Amb tot, els països desenvolupats no són tan optimistes i auguren un objectiu assolible del 15% menys d´emissions. Darrera d´aquesta mesura hi ha un objectiu molt més ambiciós: aconseguir limitar l´augment de la temperatura 2 graus centígrads.

Futur?
Els corrents més pessimistes i crítics asseguren que tot plegat no és més que una quimera i que a finals del segle no només no s´haurà reduit la temperatura, sinó que encara augmentarà 3 graus i mig. Aquest canvi provocarà greus danys per al planeta, com ara l´extinció d´espècies, la pujada del nivell del mar, la desapració de boscos i l´augment de la desertització. L´ésser humà també patirà aquests canvis amb la inundació de ciutats i desaparició de cultius. Entre els més perjudicats, com és habitual, hi ha els països més pobres.
Cal tenir en compte que en els darrers 100 anys la temperatura mitjana del planeta ha augmentat ja 0,8 graus centígrads.

MULTIMÈDIA:
>> Escolteu l'entrevista amb la nostra corresponsal a Dinamarca, Lídia Pedro.

1 comentari:

Anònim ha dit...

molt interessant