diumenge, 1 d’abril del 2012

Inauguració de l'exposició fotogràfica "ID (Allò/Identitat)"

El proper dilluns dia 2 d'abril, a les 19h, Rubén Carcellé inaugura l'exposició fotogràfica "ID (Allò/Identitat)" a l'Església Nova de Sant Carles de la Ràpita.

Sobre la mostra

Com ja sabreu, ID (Allò/Identitat) és un recull fotogràfic sobre arquitectura urbana. Però que no vol fotografiar paisatges idíl·lics ni grans obres arquitectòniques. No són imatges boniques. Al contrari. Pretén mostrar la cara més poc habitual de tot tipus de construccions i paisatges que ens queden, sovint, a la vora de casa. Es tracta de llocs on s’hi ha instal·lat l’abandonament però que, tot i així, no han perdut la personalitat. També pretén mostrar contrastos. I és que, al cap i a la fi, el patrimoni material que ens envolta va modelant el medi per a configurar una personalitat única i irrepetible. Així, doncs, l’exposició és una mostra dels canvis dels temps i d’un canvi de rumb entre passat i futur quan es troben en una cruïlla on és difícil escollir el camí.

ID (Allò/Identitat) conté sèries fotogràfiques sobre alguns llocs d’interès de Sant Carles de la Ràpita, acompanyat d’altres fotografies preses a diversos indrets de Catalunya –com les Terres de l’Ebre o Ripoll-, Espanya –com les barques enfonsades en una ria asturiana-, o el món –en aquest cas, el Marroc-, tot mostrant que, al cap i a la fi, l’arquitectura urbana és una constant global amb característiques, això sí, pròpies.

A més, l’exposició també inclou una secció amb fotografies fetes tan sols la càmera d’un telèfon mòbil i la popular aplicació Instagram.

En total, més de 150 imatges.



L’Art surt al carrer

Algunes de les fotografies d’aquesta exposició estaran a l’exterior de l’Església Nova durant els prop de 20 dies que dura la mostra. Amb això es pretén un doble objectiu: apropar l’art al carrer, fent que tots els vianants en puguin gaudir en qualsevol moment. I també transformar les fotos en una metàfora viva. I és que, a mesura que passi el temps i depenent de les condicions meteorològiques, el paper es pot anar degradant tal com es degraden els edificis i paisatges que queden desatesos i sense protecció. També pot ser que algunes de les fotografies desapareguin, literalment, endutes pel vent o bé manllevades per passejants. Una mostra, en el segon cas, d’incivisme flagrant, com quan els veïns de la zona van arrancar les flors de les jardineres per endur-se-les a casa.

Les fotos a l’exterior es poden trobar als patis laterals de l’Església Nova (protegides en aquest cas per una reixa) i també a la font que hi ha a la plaça i que queda just davant de l’edifici.
Les podrem recuperar totes intactes el dia 20 d’abril?


Per què aquest títol?

ID (Allò/Identitat) fa referència a un doble terme i a dues idees. D’una banda, a la veu llatina id, que la ciència freudiana agafa per a parlar de l’allò. De l’altra, a l’abreviació anglesa per identity (identitat). Per tant, la idea central fa referència a una identitat oblidada, a una mena de subconscient arquitectònic i urbanístic on, per contemplació, arribem al plaer, però per oblit condemnem al dolor de la desaparició.


Sobre l’autor

ID (Allò/Identitat) és la primera exposició física de Rubén Carcellé. Ara bé, abans ha publicat altres treballs de temàtica semblant a webs especialitzats. Per exemple, fotografies sobre exploració urbana a la popular pàgina de Facebook de Territorio Abandonado o fotografies sobre revisions urbanístiques al seu web (BrainStorm Productions). De fet, ID (Allò/Identitat) també es pot visitar en línia a
www.brainstormproductions.cat, on també podreu trobar el projecte My Green Dream, del mateix Carcellé, juntament amb altres treballs fotogràfics d’altres autors emergents.

Rubén Carcellé té una formació molt completa en el camp de la comunicació. És llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. A la mateixa universitat es va llicenciar poc després en Comunicació Audiovisual. La seva formació continua amb la llicenciatura de Publicitat i Relacions Públiques a través de la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat d’Andorra. Així mateix, és dissenyador gràfic autodidacta i fotògraf freelance. Per tant, més que una feina, és una passió que li agrada poder compartir. Ho ha fet altres cops a través de la docència, i ara li arriba aquesta oportunitat en forma d’exposició.


Després d’ID (Allò/Identitat) ja pensa en nous projectes i té en ment noves possibles exposicions fotogràfiques.


Sobre l’Església Nova

L’edifici que acull l’exposició va ser declarat, el 12 de juliol de 1982, monument historicoartístic d’interès nacional per la Direcció General de Patrimoni Cultural. Aquesta declaració fa palès el compromís de protegir el monument i l’entorn. És per això que també és l’escenari idoni per a aquesta mostra fotogràfica, que reflexiona sobre el patrimoni dins del mateix patrimoni. Ara bé, l’Església Nova s’ha convertit en un edifici vivent, que s’ha anat transformant amb la trama urbanística, sent un exemple més de com es modela la història en aquest punt d’inflexió difícil que significa el progrés.

Tot i que ID (Allò/Identitat) no ha inclòs cap fotografia sobre aquest monument, l’autor vol recordar la necessitat de treballar conjuntament per a protegir el nostre patrimoni singular. Uns edificis que són el reflex de la nostra història.