dilluns, 3 de desembre del 2007

3 de desembre: amb les persones discapacitades


En el dia de la celebració del dia mundial de les persones amb discapacitat, BrainStorm s'addhereix al manifest internacional d'aquesta jornada, que exposa:

1) La necessitat de conèixer i identificar els diferents tipus de discapacitat, per tal de poder avançar en la investigació, planificació dels recursos i accions a desenvolupar.

2) El lliure dret d'elecció d'un centre escolar i a una educació que assoleixi els màxims nivells de qualitat i normalització al llarg de la vida de les persones amb discapacitat. Això implica la necessitat de serveis de suport per al manteniment de les habilitats adquirides. En la formació professional, cal respectar el temps necessari per al desenvolupament maduratiu i vocacional.

3) A la feina, caldrà tenir en compte els instruments de suport i mediació necessaris, que permetin l'exercici d'aquest dret i el màxim desenvolupament de l'autonomia personal i social.

4) El respecte a les aspiracions i interessos individuals de les persones discapacitades, com a eix per construir el seu projecte de vida, d'acord als seus desitjos i necessitats.

6) Reclamar més atenció sobre situacions viscudes en altres països, on encara existeix:
· Una visió psiquiàtrica de la discapacitat.
· Absència de protecció legal.
· Desescolarització.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Cal, també, deixar de banda molts prejudicis que existeixen en la societat, com ara que una persona discapacitada és una persona menys apta per a fer determinats tipus de feines. Jo sé de casos de persones amb discapacitats psíquiques que estan treballant en l'àmbit de l'atenció a l'usuari, per exemple en recepcions d'hotels i que no han donat cap problema i han sabut donar resposta a les qüestions dels usuaris sense haver de necessitar suport.
També sóc conscient que es tracta de casos poc freqüents, però no perquè sigui poc freqüent que una persona amb discapacitat sigui capaç d'exercir bé la seva feina, sinó perquè els empresaris, sovint, discriminen aquestes persones i les destinen a fer feines de segon ordre, la qual cosa em sembla totalment denunciable.
Em sap greu que tinguem encara una mentalitat tan tancada que quan veiem a una persona, per exemple amb síndrome de down, la considerem una persona malalta, a la qual considerem fins i tot incapaç d'assolir la felicitat. Ho trobo denigrant.
Sé que tot plegat no és més que una opinió i que el que jo pensi no canviarà les coses, ja que, malauradament, és més habitual pensar el contrari. També he de dir que el tema em toca de prop perquè la meva filla té síndrome de down i durant molt temps ha estat discriminada, començant des de l'escola -no solament pels companys, sinó pels mateixos professors, que insistien en què la meva filla havia d'anar a una escola especial-, fins a la societat en general. Afortunadament, tot i que poc, la percepció ha canviat una mica, molt en part per l'existència de fundacions específiques que donen a conèixer la malaltia i que revindiquen una alerta unitària de "Eh, sóc normal!". Em sap greu si estic sent massa dura amb les meves paraules; però és que també m'ha sabut molt greu veure que dies després de la celebració del dia mundial de les persones amb discapacitat, ningú no havia deixat escrit cap comentari i jo tenia ganes de parlar. Espero que en el futur, se'ns escolti més que ara i que tots plegats puguem avançar cap a posicions de major normalitat.

BrainStorm Productions ha dit...

Benvolguda Aitana:

En primer lloc, agrair-te la teva participació amb un comentari tan extens i veritable. D'altra banda, animar-te a canviar de pensament en el fet que menciones: "Sé que tot plegat no és més que una opinió i que el que jo pensi no canviarà les coses"; justament el contrari: una opinió, sumada a una altra, crea un grup d'opinions semblants que acaba fent canviar les actituds dels grups socials. Per tant, mai no deixis d'opinar i siguis conscient del poder de la paraula. Ànims!

Així mateix, voldria convidar-te a visionar la versió completa del reportatge "Fills de la Ciència", la tercera part del qual (retallada en la versió penjada en aquest web) parla de la integració de les persones amb síndrome de Down, debatent algunes de les qüestions que has plantejat en el teu post. Per tant, no dubtis de posar-te en contacte amb nosaltres a través del mail brainstormproductions@telefonica.net. T'enviarem el video a través del correu electrònic perquè puguis visualitzar-lo de forma totalment gratuita.

Salutacions cordials,
Rubén Carcellé.